Welkom op de website van

Natuurbeschermingsvereniging 'IJhorst-Staphorst e.o.

Natuurbeschermingsvereniging 'IJhorst-Staphorst e.o. (nbvijs) is sinds 1957 actief bezig de natuur te beschermen in de regio Staphorst-IJhorst. Door de diversiteit aan biotopen in dit gebied , komen er veel verschillende planten-, vogel- en vlindersoorten voor.
De ruim 800 leden zetten zich in voor het behoud en waar mogelijk verbetering van de natuur in de breedste zin van het woord.

Wilt u lid worden? U kunt via onderstaande link het aanmeldingsformulier downloaden:

Aanmeldingsformulier 2023.pdf

Het laatste nieuws:

Bouw vleermuizenkelder

Op 3 juni wordt er tijdens de leden contactavond een lezing gehouden over de bouw van de vleermuizenkelder in het Staatsbos.

Deze avond begint om 20.00u in de werkschuur aan de Vijverweg van StaatsBosBeheer.

Eerst zal er nieuws vanuit de werkgroepen worden gemeld.

Waarna om 20.15u Theo Douma en Paulus Klarenbeek je meenemen in de wereld van   vleermuizen en geld zoeken.

Dit lijkt een vreemde combinatie, maar voor de aanleg van de vleermuizenkelder is het laatste een noodzaak. Ondertussen zijn de werkzaamheden zo ver gevorderd dat, hoewel de kelder nog niet klaar is, we er al wel een kijkje in kunnen nemen.

Toegang is gratis voor leden en niet-leden. Een gift wordt op prijs gesteld.

Nieuwe bestuursleden:

We kunnen twee nieuwe enthousiaste bestuursleden verwelkomen, te weten Femke Brakke en Evelien van Spijker.

Op deze pagina stellen ze zich voor:

Nieuwe bestuursleden

Pinksterfietstocht Natuurbeschermingsvereniging "IJhorst – Staphorst e.o.”

Na een jaar zonder pinksterfietstocht, is er dit jaar weer een prachtige fietstocht georganiseerd door Natuurbeschermingsvereniging "IJhorst-Staphorst e.o.”! Op 20 mei 2024, 2e Pinksterdag, starten we om 13:30 uur vanaf Markt 2 (Marktplein) te Staphorst, waar de route wordt uitgereikt. De fietstocht van ongeveer 33 kilometer eindigt ook weer bij het Marktplein. We fietsen door een prachtig oud gedeelte van de gemeente zoals De Velde en het Zwartewaterklooster. Tijdens de fietstocht is een tussenstop ingelast om even een rustpauze te nemen. Er is (tegen betaling) koffie, thee of frisdrank voor de liefhebbers. Deelname is gratis maar een vrijwillige bijdrage (in giftenpot) wordt op prijs gesteld. Informatie: Jan Dunnink 06 2337 6549

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag.

Dauwtrappen is een oeroude traditie, waarbij mensen op Hemelvaartsdag, of op een zondag in mei, vroeg in de ochtend, wandelen door bedauwde velden. Liefst op blote voeten, want de vroege dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben!

Prachtlint Staphorst organiseert op donderdag 9 mei, Hemelvaartsdag, een dauwtrapwandeling. De start is om 7.30 vanaf Evenboersweg 26 te Punthorst, vlak voor de brug. De wandeling voert langs de oevers van de Beentjesgraven, langs kruidenrijke weiden, door waterbergingen, en door een bijzondere 'Tiny Forest'.

De wandeling wordt rond 9.00 afgesloten met koffie, thee en iets lekkers. Een eventueel 'steviger ontbijt' kun je uiteraard zelf meenemen.

Aanmelden kan via prachtlintstaphorst@gmail.com of via 06-13249855. Meedoen is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Jubileumboek "Van heidezuiveraar tot vogelaar"in de aanbieding.
Per stuk € 10,--

Klik hier voor het bestelformulier.