zaterdag 19 oktober 2019:

maandag 4 november 2019:

Ledencontactavond 20.00 uur KroKo MultiPunt, Heerenweg 42 IJhorst. Marc Siepman met een lezing over "kleine beestjes”

zaterdag 9 november 2019:
18eOverijsselse Vogelaarsdag, camping de Zandstuve, Grote Belterweg 3, 7794 RA Rheeze (Hardenberg)

zaterdag 16 november 2019:

maandag 2 december 2019:
Ledencontactavond 20.00 uur KroKo MultiPunt, Heerenweg 42 IJhorst. Mark Zekhuis met een lezing over de otter

zaterdag 21 december 2019:

14 t/m 23 mei 2020:

Natuurreis naar Krakau en omstreken

Voor meer info, zie deze link

Een uitgebreide omschrijving van de activiteiten:

Maandag 5 oktober:
Fotograaf Booi over bijzonder weidevogelbeheer en het plasdras project in Wobbels
Na twee jaar (voorjaar, zomer en herfst) alle gebeurtenissen te hebben gevolgd en gefotografeerd bij een veehouder in Wommels, kunnen we spreken van een bijzondere diaserie.Op deze bijzondere plek (de enige in zijn soort in Friesland) staat u oog in oog met baltsende en broedende visdiefjes, kluten met jongen, overlopers, watersnippen en kemphanen. Al deze vogelsoorten, en nog vele anderen, zijn hier het afgelopen seizoen aanwezig geweest. Na alle negatieve berichten over de gruttostand kunnen wij berichten dat door de manier van beheer van deze veehouder het aantal broedgevallen is verdubbeld. Laat u verrassen door deze diaserie en het hierbij horende verhaal over een zeer bijzonder mens.
De film met bijzondere beelden van het vogelleven in en rond het plas-drasgebied bij veehouder Murk Nijdam is klaar! U ziet spectaculaire beelden, die alleen gemaakt konden worden vanuit een schuilhut. Het werk in en om de boerderij komt ook aan bod.

Maandag 4 november:
Marc Siepman met een lezing over "kleine beestjes”
In de bodem leven talloze organismen zoals bacteriën, schimmels, protozoa, nematoden, mijten, slakken en wormen. En allemaal in verbijsterende aantallen en een onvoorstelbare diversiteit.
In anderhalf uur vertel ik wat ze met elkaar te maken hebben en hoe je ze kunt helpen om jou te helpen. Want een kwart van alle biodiversiteit leeft ondergronds en al die kleine beestjes helpen om problemen in de kiem te smoren en de planten veel gezonder te maken.

Zaterdag 9 november:
Overijsselse Vogelaarsdag op 9 november 2019
Het programma is nog niet compleet, maar voor de volgende lezingen moet u zeker naar Hardenberg komen:

·        Resultaten wulpenonderzoek in West-Overijssel (Gerrit Gerritsen)

·        Overijssels vogelen (Mark Zekhuis)

·        Typische broedvogels van Overijssel (Peter van den Akker en Ronny Hullegie)

·        Steppekiekendief (Ben Koks)

·        Verhaal over de maatregelen voor de Patrijs (Frans van Alebeek)

·        mysterybird-wedstrijd om de bokaal voor ‘De beste vogelaar in Overijssel 2019’

Aanmeldingen via (penningmeester@nbvijs.nl).
Plaats van handeling is camping de Zandstuve, Grote Belterweg 3, 7794 RA Rheeze (Hardenberg).
Johan Poffers (IVN Hardenberg)        Arnold Lassche (Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o.)

Maandag 2 december:
Mark Zekhuis met een lezing over de otter
Ecoloog en landschapsadviseur Mark Zekhuis komt vertellen over de otter, die ook al in de Reest is gespot. Uiteraard ondersteund door prachtige beelden.