Home

Welkom op de website van

Natuurbeschermingsvereniging 'IJhorst-Staphorst e.o.
 
Natuurbeschermingsvereniging 'IJhorst-Staphorst e.o. (nbvijs) is sinds 1957 actief bezig de natuur te beschermen in de regio Staphorst-IJhorst. Door de diversiteit aan biotopen in dit gebied , komen er veel verschillende planten-, vogel- en vlindersoorten voor.
De ruim 800 leden zetten zich in voor het behoud en waar mogelijk verbetering van de natuur in de breedste zin van het woord.

Wilt u lid worden? U kunt via onderstaande link het aanmeldingsformulier downloaden:

Aanmeldingsformulier 2023.pdf
 

Het laatste nieuws:
 

Wat krioelt er in het water bij Zwartewaterklooster ?

Dat er vissen en soms ook kikkers en padden in het water leven, dat weten de meesten wel. Maar wist je ook dat het onder water krioelt van de kleine waterbeestjes?

Trek daarom je laarzen aan en ga mee (met schepnet) op onderzoek in Zwartewaterklooster. Je zult zien dat er oneindig veel verschillende beestjes in het water leven.

Iedereen is van harte welkom op zaterdag 16 september. Start is om 13.30, bij Zwartewaterklooster, parkeerplaats bij het Reeënspoor. Ouders zijn ook hartelijk welkom. Niet-leden betalen 1 euro.

Aanmelden en info via jeugdwerkgroep van de NBVIJS: jeugd1@nbvijs.nl   

 
Weidevogels rondom Staphorst

Maandag 4 september organiseert Natuurbeschermingsvereniging 'IJhorst-Staphorst eo' een presentatie over de bescherming van weidevogels. De Vereniging voor Weidevogelbescherming Staphorsterveld vertelt dan over het onderzoek en de werkzaamheden die door hun vrijwilligers worden uitgevoerd om de weidevogels te beschermen. De weidevogelbescherming is een uitstekend voorbeeld van de samenwerking tussen landbouw en natuur. Het gaat slecht met de weidevogels in Nederland. Bescherming van weidevogels is essentieel voor hun voortbestaan.

De avond start om 20.00 in het clubgebouw van 'De Streekvliegers' aan de Ebbinge Wubbenlaan 43 in Staphorst. Toegang is gratis voor leden en niet-leden. 


Sprinkhaan en krekel excursie in het Staphorster bos.

De nazomer is erg geschikt om op zoek te gaan naar sprinkhanen en krekels. Ze laten zich dan ook goed horen. Daarom organiseert NBVIJS op zaterdag 19 augustus 2023 een sprinkhaan-excursie, onder leiding van ecoloog Martijn Bunskoek. Er is in deze periode  grote kans op het zien en horen van o.a. Schavertjes, Moerassprinkhanen, Heidesabelsprinkhanen en Boskrekels. Met speciale apparatuur maakt Martijn de hogere  geluiden hoorbaar. Naast krekels en sprinkhanen is er ook ruimschoots aandacht voor andere insectengroepen zoals wilde bijen, vlinders en libellen.

Start is om 10.30, vanaf de grote parkeerplaats bij de zwemvijver aan de Vijverweg in Punthorst. Bij regen en/of koud en bewolkt weer gaat de excursie niet door.

Info: insecten@nbvijs.nl


Prachtlint bord voor Motorclub AMBC.

Bé Veen, voorzitter van motorclub AMBC, plaatste afgelopen week het Prachtlint Staphorst bord bij het crossterrein aan de Spoordijk. Wat ging hieraan vooraf?

Vorig jaar besloot de AMBC om het buitenterrein van de crossbaan te vergroenen. Samen met Natuurbeschermingsvereniging NBVIJS en Prachtlint Staphorst is toen een groene bloeiende rand rondom het hele terrein aangelegd. Er kwamen honderden inheemse boompjes,  bloeiende kruiden, bessenstruiken, en het hele talud is ingezaaid met een kleurig inheems bloemenmengsel.

Nu, een jaar later, is het resultaat verbluffend. In de bosjes rondom is de soortenrijkdom enorm toegenomen. Het is één en al getjilp en gekwetter van vogels, en overal bonte vlinders, bijen en andere insecten, gelokt door bloei, kleur en bloemengeur. Ook zijn er nu bessen, zaden en ander voedsel en volop schuilplekken voor vogels en kleine zoogdieren. 

Ook op het binnenterrein is véél bloei. Langs het hoge wandelpad op het talud zie je overal kleur en fleur en ook daar een grote rijkdom aan insecten en vogeltjes. 

Behalve een populaire verzamelplek voor motorrijders en -liefhebbers, is het terrein van de AMBC nu dus óók een verzamelplek geworden voor waardevolle flora en fauna. Een unieke combinatie van twee werelden!

De crossbaan is nu een mooie natuurparel, en waardevolle schakel in het Prachtlint van Staphorst. En dat werd verzegeld ... met een Prachtbord!

 
 
 

 
 
Jubileumboek "Van heidezuiveraar tot vogelaar"in de aanbieding.
Per stuk € 10,--  

Klik hier voor het bestelformulier.